Over NXT
NXT wil leerlingen ondersteunen bij hun ontwikkeling tot mondige burgers die zelfstandig een onderbouwd oordeel kunnen vormen en sociaal verantwoordelijk kunnen handelen. Wij willen dat leerlingen op NXT oprecht en verdraagzaam zijn en leren kijken naar hun medemensen. Wij noemen dit: werken aan actief burgerschap. Het maakt een leerling verantwoordelijk voor zijn of haar eigen ontwikkeling en welzijn en die van een ander.
Tijdens de gehele schoolloopbaan hebben alle leerlingen zorg en begeleiding nodig. Leerlingen begeleiden wij graag bij onderwerpen als het wennen op de nieuwe school, het maken van keuzes over de verschillende afdelingen, het leren plannen, overleggen en het samenwerken.
NXT heeft specifieke medewerkers die de leerlingen ondersteunen tijdens de schoolloopbaan.
Nationaal Programma
Onderwijs (NPO)
Het NPO is een plan van aanpak waarin de school concreet beschrijft wat ze in het kader van het Nationaal ProgrammaOnderwijs de komende 3 schooljaren gaat doen om de mogelijke vertragingen weg te werken en de brede ontwikkeling(cognitief, executief, praktijkvorming, socialiserend en persoonsvormend, welbevinden) van alle leerlingen te versterken.
Een werkgroep is actief bezig met een plan van aanpak. We zijn al gestart met extra ondersteuning voor alleexamenleerlingen op het gebied van begrijpend lezen. Daarnaast worden leerlingen van alle leerjaren goed in de gatengehouden d.m.v. verschillende scans. We zetten verschillende interventies in om ervoor te zorgen dat iedere leerling de juistezorg krijgt. Regelmatig zullen er kleine groepjes uit de klassen worden gehaald om leerlingen extra te ondersteunen.
De interventies sluiten aan bij de context en ontwikkelcapaciteit van de school en bij de behoeften van het team in termen van vakmanschap en inzetbaarheid. De interventies vormen een samenhangend en behapbaar geheel,passend bij de leer- en ontwikkelvertragingen en gewenste schoolontwikkeling.De effecten van de interventies zijngoed doordacht in tijd, opbrengst en afbreukrisico.
De interventies richten zich zowel op de korte termijn (wegwerken van vertragingen of meer aandacht voor welbevinden) als op de langere termijn (duurzame kwaliteitsverbetering).
Het Nationaal plan onderwijs loopt nu één jaar. Het afgelopen jaar zijn we gestart met het maken van de schoolscans. Na de zomervakantie volgt het schoolprogramma. Dit draait inmiddels driekwart jaar.
Waar is naar gekeken?
1. We hebben ingezet op studievertraging; hoe lopen we studievertraging in met leerlingen die uit het ritme zijn, meer moeite hebben om zich te motiveren voor school en sommige schoolse vaardigheden missen. Wat heeft goed gewerkt, wat minder en waar gaan we komend schooljaar op inzetten.
2. Welbevinden: hoe zijn we omgesprongen met de impact van Corona op het welbevinden van onze leerlingen, de groepsdynamiek en de schoolorganisatie in het algemeen. Welke interventies werkten goed en wat denken we dat leerlingen komende schooljaar nodig hebben.
3. Collega’s: hoe helpen we onze collega’s te herstellen van de coronaperiode en hoe werken we met een vaak vermoeid team en eventueel externen aan het zo goed mogelijk duurzaam versterken van ons onderwijs. Wat hebben we op dit vlak geleerd en hoe willen we hier komend schooljaar mee verder?
Docenten
Docenten hebben een lesgevende taak. Zij zorgen voor inhoud en structuur tijdens de lessen. Als het nodig is, geven zij leerlingen extra ondersteuning voor hun vak. De docenten zijn nauw betrokken bij het organiseren en begeleiden van diverse activiteiten voor de leerlingen.
De coach en/of mentor
Centraal in de begeleiding van leerlingen staat de mentor en/of de coach. De mentor is een docent die een bepaalde klas begeleidt. De coach ondersteunt de individuele leerling wat betreft welbevinden, resultaten en gedrag. De mentor/coach is het aanspreekpunt voor leerlingen, ouder(s)/verzorger(s) en collega’s.
Decaan
Op verschillende momenten tijdens de schoolloopbaan moet een leerling keuzes maken. Dit kan gaan over een beroepsrichting, een vakkenpakket of over een vervolgopleiding. De decaan zorgt op dergelijke momenten voor voorlichting. Zo nodig kan dit gebeuren door middel van een persoonlijk gesprek met de leerling en ouder(s)/verzorger(s).
De decaan op NXT is Cees Oosterheerd.
E: coosterheerd@nxt.eu
Loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB)
Met LOB helpen wij de leerlingen om zicht te krijgen op hun eigen interesses, talenten en de keuzes die ze moeten maken. Een leidraad bij LOB zijn vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? LOB is geen apart vak op het rooster. LOB is verweven in alle lessen en wordt gegeven wanneer dat nodig is. Om structuur aan LOB te geven, gebruiken wij een methode. Alle leerlingen werken ook aan een digitaal portfolio. Dit portfolio kunnen de leerlingen meenemen naar hun vervolgopleiding.
Rapporten
De leerlingen krijgen twee papieren rapporten per schooljaar. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen de resultaten van de leerling tijdens het schooljaar altijd inzien in Magister, om op de hoogte te blijven van de behaalde cijfers.
In de weken na de rapporten organiseren wij een driehoeksgesprek met de leerling, de ouder/verzorger en de coach en/of mentor.
Passend onderwijs
‘Passend Onderwijs’ geldt wat ons betreft voor alle leerlingen. Niet alleen voor leerlingen die extra ondersteuning enbegeleiding nodig hebben. Alle leerlingen hebben immers recht op een passende plek in het onderwijs die recht doet aanhun talenten en mogelijkheden.
In het ondersteuningsplan van de school leggen we desondanks de focus op de specifieke maatregelen voor leerlingen die in het reguliere onderwijs extra aandacht behoeven. Onze school wil aan hen waar mogelijk een passende plek bieden.Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel als de benodigde expertise erg specifiek of schaars is of als een externe aanpakmeer kans van slagen heeft.
Wij vinden een preventieve aanpak belangrijk. Dat betekent dat we risico’s voor onderwijssucces in een vroegtijdig stadium willen signaleren en vervolgens snel maatregelen willen nemen, voordat problemen uit de hand lopen.
Er zullen altijd leerlingen zijn die op een speciale voorziening buiten onze scholen zijn aangewezen. Daarover hebben wij met de collega-scholen binnen ons samenwerkingsverband afspraken gemaakt. Het samenwerkingsverband is een regionaalsamenwerkingsverband waarin VO-scholen samenwerken om elk kind een passende onderwijsplek te bieden. Onsuitgangspunt is: regulier waar het kan, speciaal waar het moet.
De centrale vraag: “wat heeft een leerling nodig om het onderwijs met succes te kunnen volgen?” is ons uitgangspunt bij het ontwikkelen van een ‘ondersteuningsarrangement’. In zo’n arrangement kan bijvoorbeeld specifieke expertiseingeschakeld worden op de reguliere school of docenten van de reguliere school kunnen ook in een speciale school ingezet worden. Allerlei tussenvormen tussen regulier- en speciaal onderwijs zijn op die manier denkbaar.
Drie niveaus van onderwijsondersteuning
Basisondersteuning
Met basisondersteuning bedoelen we de ondersteuning die alle scholen binnen het samenwerkingsverband aanbieden. NXT valt onder het Samenwerkingsverband VO Zuidoost Utrecht (26-03), Kwekerijweg 2C, 3709 JA Zeist, E-mail: info@swv-vo-zou.nl.
Extra ondersteuning met ondersteuningsarrangement
Een leerling die meer of andere ondersteuning nodig heeft dan de basisondersteuning ontvangt die extra ondersteuning in de vorm van een ondersteuningsarrangement, zo mogelijk binnen de eigen school. Het kan zijn dat de school het gewenste arrangement zelf niet kan aanbieden. In dat geval kan in overleg met ouders en leerling worden gekozen voor een verwijzing naar een andere school die dat arrangement wel kan aanbieden.
Als een leerling een extra ondersteuningsarrangement krijgt, stelt de school, in overleg met ouders, een zogenaamd ‘ontwikkelingsperspectiefplan’ (OPP) op. Daarin wordt in elk geval opgenomen voor welk type vervolgonderwijs de leerling wordt opgeleid. Over de inhoud en de beoogde doelstellingen van een arrangement wordt altijd overlegd met de ouders.
Het schoolondersteuningsprofiel geeft de mogelijkheden en grenzen aan van de ondersteuning op onze school. Welke ondersteuning kunnen ouders en leerlingen in geval van onderwijsproblemen van onze school verwachten? Wanneer moeten wij (mogelijk) nee verkopen? Dat staat uitgebreid beschreven in ons schoolondersteuningsprofiel (SOP). Het SOP is te vinden op onze website www.nxt.eu.
Plaatsing
Bij aanmelding van een leerling, zal de toelatingscommissie een inschatting maken of onze school een passende plek is.
Voor de aanmeldingen vanuit de basisscholen volgen wij het tijdspad van onze regio. Dit tijdspad is te vinden op onze website. Leerlingen die aangemeld worden voor leerjaar 2 en 3 worden uitgenodigd voor een gesprek en besproken in de toelatingscommissie. Leerlingen die aangemeld worden na 1 juni komen in eerste instantie op een wachtlijst.
Is er extra ondersteuning nodig? Kan onze school die ondersteuning bieden? Als het antwoord op die vragen positief is, volgt de ‘gewone’ aanmeldingsprocedure. Is het helder dat er extra ondersteuning nodig is, dan maakt de school een overzicht van de onderwijsbehoeften van de leerling. Daarin staat wat de leerling naar inschatting van onze professionals nodig heeft om onderwijssucces te hebben en welke maatregelen daarvoor aangewezen zijn. Vervolgens wordt bekeken of onze school dat, eventueel met inschakeling van externe deskundigen, zelf kan bieden. Dan worden (samen met de ouders) afspraken gemaakt voor de uitvoering. Kan onze school het arrangement niet bieden? Dan zullen wij, in overleg met de ouders, zoeken naar een beter passende plek elders in de regio.
Soms is de inschatting dat de ondersteuning die nodig is zo intensief of specialistisch is, dat daarvoor het voortgezet speciaal onderwijs (vso) in beeld komt. In dat geval wordt bij de directeur van het samenwerkingsverband, in overleg met de ouders, een zogenaamde ‘toelaatbaarheidsverklaring’ aangevraagd. Een dergelijke verklaring is een voorwaarde voor toelating tot het vso.
Toch nog vragen over ‘Passend Onderwijs’ op onze school? Ouders kunnen contact opnemen met de zorgcoördinator van onze school: kazizi@nxt.eu.
Plaatsing vso
Om een aantal redenen is het soms niet mogelijk om binnen ons onderwijs de benodigde ondersteuning te bieden. Dit kan komen omdat er (zeer) specialistische expertise nodig is of omdat de noodzakelijke ondersteuning zo intensief en langdurig is dat dit redelijkerwijs de mogelijkheden van de school te boven gaat. Daarnaast kan het zo zijn dat de veiligheid van de leerling, dan wel de veiligheid van medeleerlingen niet (voldoende) gegarandeerd kan worden. In deze gevallen ligt een plaatsing in een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor de hand.
Ondersteuning
Zorgcoördinator
Kornelia Azizi is onze zorgcoördinator. Haar kerntaak is het regelen van de specifieke zorg rondom de leerling in samenspraak met de orthopedagoog, de teamleiders en ouders.
Anti-pestcoördinator
Op NXT nemen wij pesten zeer serieus. Mevrouw Azizi richt zich binnen school op deze problematiek. De anti-pestcoördinator coördineert alle activiteiten rondom het beëindigen van een pestsituatie op school op het gebied vanaanpak en onderzoek, begeleiding en hulpverlening. De anti-pestcoördinator brengt desgewenst de gepeste leerling enzijn/haar ouders in contact met interne of externe begeleidings- en hulpverleningsspecialisten en organiseert ook nazorg voorbetrokkenen.
E: kazizi@nxt.eu
Orthopedagoog
De school heeft Karynne Schenkel als orthopedagoog in dienst. Zij richt zich op onderwijsproblemen als gevolg van psychosociale problematiek en leerproblematiek. Zij biedt hulp aan leerlingen, ouders en medewerkers van de school in devorm van gesprekken, testen, advisering, verwijzing, begeleiding en screening.
E: kschenkel@nxt.eu
Teamleider
De teamleider kan zo nodig een rol spelen in de ondersteuning van docenten, coaches en mentoren bij complexe situaties.
E: jkrosenbrink@nxt.eu
Remedial teacher
De remedialteachers bieden extra ondersteuning aan leerlingen en richten zich op een specifieke hulpvraag in het leerproces.
Nederlands als tweede taal (NT2)
NT2 wordt gegeven door een NT2 docent aan leerlingen die Nederlands als tweede taal hebben.
Het volgen van onze leerlingen
Onze docenten, coaches en mentoren volgen onze leerlingen continu. Zij participeren in de ontwikkeling van de leerling (en).Minimaal vier keer per schooljaar vindt een leerlingbespreking plaats. Deze leerlingbesprekingen worden bijgewoond dooralle docenten die lesgeven aan een bepaalde klas. We bespreken dan hoe het met de klas en met de individuele leerlingengaat. Zo nodig wordt naar aanleiding hiervan contact opgenomen met de ouder(s)/verzorger(s).Buiten deze leerlingbespreking om heeft de mentor overleg met de teamleiders over het welzijn van de leerlingen uitzijn klas.Uiteraard wordt er niet op een leerlingbespreking gewacht als er iets is met een leerling. Op ieder moment kan een mentoreen overleg organiseren met de betrokken docent(en).
Steunuur
Op dinsdag is het zesde uur een lesuur gepland waar alle leerlingen van leerjaar 2, 3 en 4 ondersteuning kunnenkrijgen voor een vak: het steunuur. Heeft de leerling extra ondersteuning nodig voor een bepaald vak (of meerderevakken), of is er sprake van een leervertraging, dan wordt de leerling geacht dit steunuur te volgen.Ook is er een steunuur mogelijk voor studievaardigheden (leren plannen en organiseren). Voor leerlingen uit klas 1gebeurt dit in overleg met de mentor.
Leerweg-ondersteunend onderwijs (lwoo)
Leerweg-ondersteunend onderwijs (lwoo) is er voor leerlingen die naar het vmbo kunnen, maar hierbij iets meer begeleiding nodig hebben. Lwoo zegt niets over het niveau van de leerling, maar gaat over de extra ondersteuning die deleerling individueel of als groep ontvangt.
NXT participeert in het Samenwerkingsverband Zuidoost Utrecht (info@swv-vo-zou.nl).
Intern Zorg Advies Team (iZAT)
Om alle leerlingen goed te kunnen volgen en ervoor ter zorgen dat er zo efficiënt mogelijk wordt gewerkt, komt het iZAT eens in de twee weken bij elkaar. In het iZAT werken de genoemde zorgspecialisten (orthopedagoog, zorgcoördinator) samen metde coaches en teamleider voor een goede begeleiding van de leerling. Het iZAT kan om advies van het ZAT vragen.
ZorgAdviesTeam(ZAT)
Het Zorg Advies Teamis eenwerkgroepwaarin de schoolarts, de orthopedagoog, eenleerplichtambtenaar, de wijkagent (Utrechtse Heuvelrug) en de zorgcoördinator zitting hebben. Daarnaast zijn er contacten met de dorpsteams. Het ZATbespreekt leerlingen met sociaal emotionele problemen waarbij de interne zorg nog niet voldoende blijkt. Het ZAT geeft inoverleg met mentor en ouder(s)/verzorger(s) een advies om tot een oplossing/behandeling te komen.
Jeugdgezondheidszorg GGD Midden Nederland
Elke leerling maakt een grote lichamelijke en geestelijke ontwikkeling door. Tijdens dit groeiproces wil de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD graag samen met de school de gezondheid, de groei en de ontwikkeling begeleiden.Zowel in het eerste als het derde leerjaar worden leerlingen op vrijwillige basis via een digitale vragenlijst door de GGDbevraagd. Op basis van de antwoorden kan de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van de GGD de leerling vervolgensuitnodigen voor een onderzoek. Een dergelijk onderzoek vindt in de regel op school plaats.
Als ouders zelf vragen hebben over de gezondheid of ontwikkeling van hun zoon of dochter, kunnen zij contact opnemen met het GGD service centrum via telefoonnummer 033-4600046. Zij kunnen u zo nodig doorverwijzen naar een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Kijk voor meer en actuele informatie op de website van de GGD.
Schoolarts Maatschappij & Gezondheid
Ronald Hofs
GGD regio Utrecht
M: RHofs@ggdru.nl
T: 030-8507850
Protocol meldcode kindermishandeling
De Meldcode heeft als doel jeugdigen die te maken hebben met een vorm van geweld of mishandeling snel passende hulp te bieden zodat een einde komt aan de (bedreigende) situatie. De Meldcode heeft betrekking op alle vormen van geweld in de huiselijke situatie, zoals mishandeling, seksueel geweld, genitale verminking en eer gerelateerd geweld. Tot kindermishandeling wordt ook gerekend het getuige zijn van huiselijk geweld. NUOVO baseert haar aanpak op de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het voortgezet onderwijs zoals deze door het Nederlands Jeugd Instituut is opgesteld. http://www.nji.nl/ nl/Download-NJi/Publicatie-NJi/Meldcode-Huiselijk-Geweld-en-Kindermishandeling-VO.pdf.